Ga naar de inhoud

VERSLETEN HEUP

Een versleten heup, ook wel artrose genoemd, ontstaat door slijtage van het kraakbeen in het heupgewricht, wat pijn en stijfheid veroorzaakt. Het kraakbeen verdwijnt geleidelijk, waardoor bot op bot schuurt en dit zorgt voor veel ongemak. De pijn zit vaak in de lies, het bovenbeen en soms de knie. Veelvoorkomende oorzaken zijn ouderdom, overbelasting of een oude blessure. Artrose kan je dagelijkse bewegingen flink belemmeren.

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen met heupklachten? Maak vandaag nog een afspraak bij TopFysio!

symptomen van versleten heup - Fysiotherapeut Leeuwarden
versletenheup - Fysiotherapeut Leeuwarden
heup versleten - Fysiotherapeut Leeuwarden - TopFysio

Symptomen van een versleten heup en de impact op je dagelijks leven

Symptomen van een versleten heup kunnen variëren, maar pijn en stijfheid zijn vaak de eerste tekenen. Deze klachten kunnen zich zowel tijdens als na het bewegen voordoen. Naarmate de slijtage vordert, kan de pijn ook in rust of tijdens de nacht aanwezig zijn, wat kan leiden tot slaapproblemen. Stijfheid, vooral in de ochtend of na een periode van inactiviteit, kan ervoor zorgen dat het moeilijk wordt om bijvoorbeeld te lopen, te zitten of trap te lopen. Ook kan je heup krakende geluiden maken bij bewegingen, en voel je wellicht een verminderde mobiliteit, waardoor dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen, sporten of zelfs wandelen uitdagend worden.

Behandelingsopties voor een versleten heup

Bij TopFysio richten we ons op het behandelen van heupslijtage door middel van een actieve benadering die spierkwaliteit en belastbaarheid herstelt. Hieronder vind je de belangrijkste behandelingsopties:

  • Bewegen: Het is belangrijk om in beweging te blijven om de spieren rondom de heup sterk te houden.
  • Fysiotherapie: Bij TopFysio ligt de focus op het verbeteren van de spierfunctie. We behandelen triggerpoints in de spieren rond het heupgewricht, die vaak bijdragen aan pijn en stijfheid. Door technieken zoals dry needling en fricties, deactiveren we deze verhardingen in de spiervezels, wat de spierkracht en coördinatie herstelt.
  • Actieve revalidatie: Na de behandeling van triggerpoints werken we met een gepersonaliseerd trainingsprogramma om de belastbaarheid van de spieren te verhogen. Dit helpt om toekomstige klachten en achteruitgang te voorkomen.
  • RSQ behandeling: Het lijkt erop dat de RSQ1 effectief is bij heup artrose. Bij proefpersonen werd bij sport en vrije tijd de beste vooruitgang gemaakt na het toepassen van de RSQ1 bij heupartrose.

Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met je versleten heup? Maak dan een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten bij TopFysio!

Zelfzorg en preventieve tips voor een gezonde heup

Naast fysiotherapie zijn er enkele zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om je heupklachten te verlichten en verdere verslechtering te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

  • Beweeg regelmatig: Gecontroleerde bewegingen zoals wandelen of zwemmen en ook cyclische bewegingen zoals fietsen helpen je gewrichten soepel te houden.
  • Blijf op een gezond gewicht: Overgewicht kan extra druk op je heupen uitoefenen, wat de slijtage kan versnellen.
  • Versterk je spieren: Oefeningen die de spieren rondom de heup versterken, kunnen de stabiliteit en ondersteuning van het gewricht verbeteren.
versleten heup symptomen - Fysiotherapeut Leeuwarden - TopFysio

Wanneer naar TopFysio voor je versleten heup?

Als je regelmatig pijn in je heup ervaart, moeite hebt met dagelijkse activiteiten zoals lopen of zitten, of als je merkt dat je mobiliteit afneemt, is het verstandig om een afspraak te maken bij TopFysio. Onze specialisten kunnen de exacte oorzaak van je klachten vaststellen en een persoonlijk behandelplan opstellen om je pijn te verminderen en actief te maken. TopFysio gaat verder dan traditionele fysiotherapie: wij richten ons deels op de kern van het probleem, namelijk het verbeteren van de spierkwaliteit en het behandelen van triggerpoints.

Heupslijtage kan niet genezen. De combinatie van bewegen, trainen en fysiotherapie kunnen pijnklachten fors verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Nee, vaak kan de pijn met fysiotherapie, beweging en een goed trainingsprogramma effectief worden behandeld zonder dat een operatie nodig is.

De meeste patiënten ervaren al binnen enkele weken verbetering in pijn en mobiliteit, vooral dankzij onze focus op triggerpoint-behandeling en actieve revalidatie.